Wat doen wij?

Inspirerende en sterkmakende activiteiten bij ons en bij jou

We sensibiliseren en informeren via activiteiten waarin je kennis maakt met autisme en wat dat autisme met zich meebrengt. Omdat niet iedereen op dezelfde manier informatie verwerkt, bouwen we aan een gevarieerd aanbod van sterkmakende activiteiten. Betrouwbare en toegankelijke informatie over autisme, concreet en met een knipoog, bij ons of op maat in jouw organisatie.

Interesse in wat we binnen je eigen organisatie kunnen brengen? Neem dan contact op via wij@autisme.be. We informeren je vrijblijvend over alle mogelijkheden!

CursussenGratis downloadsPublicaties en producten

Jaarlijkse thema-uitgave 'sterk! in autisme'

Al meer dan veertig jaar dragen we betrouwbare informatie uit in onze hele werking. Ons tijdschrift 'sterk! in autisme' belicht al even lang de veelzijdigheid van autisme in boeiende reportages en artikels. Talloze mensen met autisme, hun gezinsleden en hun (professionele) omgeving vinden hier herkenning en inspiratie.

Vanaf 2024 gaat 'sterk! in autisme' verder als een uitgebreide, jaarlijkse thema-uitgave. Het wordt dus één van onze publicaties die los besteld kan worden, net zoals alle andere publicaties die 'sterkmakers in autisme' uitbrengt. Elk jaar zal een ander onderwerp centraal staan in de verdiepende bijdrages van experten ter zake, de getuigenissen van ervaringsdeskundigen, de interviews met praktijkmensen, de boekrecensies en columns. We bundelen actuele informatie en initiatieven, met een open blik die kijkt en luistert naar mensen met autisme. Steeds aangevuld met een stevig fundament van autismevriendelijkheid. Je leest voorbeelden van good practices, maar we zullen ook uitdagingen formuleren, op basis van de ervaringen van mensen met autisme en hun netwerk.

Na de zomer van 2024 verschijnt een eerste thema-uitgave waarin we 'werken met autisme' vanuit verschillende perspectieven onder de loep zullen nemen. Wat maakt een werkvloer autismevriendelijk? Welke tips bewijzen elke dag hun nut? Wat doen mensen met autisme zelf om zich steeds weer in te kunnen zetten voor hun werkgever? Maar ook: wat als het niet meer gaat? We brengen eerlijke ervaringen van werknemers, werkgevers en collega’s. Inspirerende artikels, van en met mensen met autisme, die een open blik kunnen creëren op elke werkvloer!

Je kan niet meer abonneren op deze bron van inspiratie en informatie. Elk jaar zal de thema-uitgave als losse publicatie aangeboden worden in onze webshop, op papier en digitaal. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief, want daarin zal je zes keer per jaar niet enkel onze nieuwe initiatieven ontdekken, maar ook meer tips en ervaringsverhalen uit de praktijk!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Informatiecentrum

Het informatiecentrum biedt méér dan betrouwbare informatie! Het is een wegwijzer in een jungle van informatie over autisme. We adviseren je in je zoektocht naar autisme en autismevriendelijkheid. Het informatiecentrum is bovendien een ontmoetingsplek op wandelafstand van station Gent-Dampoort.

Iedere dag verschijnen nieuwe onderzoeken en publicaties over autisme. Met ervaringsdeskundig advies verlenen we hulp op maat bij het zoeken naar gepaste literatuur of informatie. In onze bibliotheek vind je een uitgebreid aanbod aan boeken, tijdschriften, brochures, beeldmateriaal en andere publicaties. Ontlenen, ruilen of inkijken? Het kan hier allemaal.

Onze bib is enkel open op afspraak. Een afspraak maken kan via bib@autisme.be.


Op de boekenplank

Brugactiviteiten voor volwassenen met autisme

Tijdens brugactiviteiten leren volwassenen met autisme en een (rand)normale begaafdheid zichzelf en hun omgeving beter kennen.

In dit psycho-educatief aanbod komt een breed gamma aan onderwerpen voorbij: relaties, vrije tijd, sociale media, sport, huisdieren… Daarnaast verkennen we het culturele aanbod in Vlaanderen: een museumbezoek, een stadswandeling of ontdekken we eigen creativiteit.

Wil je meer info over prijs, locatie en planning van dit aanbod? Stuur een mail naar brug@autisme.be of neem contact op met ons via het contactformulier.

FotogalerijContactformulier

WereldAutismeDag

KEIvoorAutisme is een gemeenschappelijke campagne in het kader van WereldAutismeDag op 2 april van de Liga Autisme Vlaanderen, Participate, sterkmakers in autisme en Vlaamse Vereniging Autisme. Het doel van onze campagne: een stimulans geven aan de autismevriendelijkheid in Vlaanderen door autisme en autismevriendelijkheid op een concrete en positieve manier in de keiker, eh… kijker te zetten.

www.keivoorautisme.be

Autisme in beeld

Tijdens de voorbije Wereld Autisme Dag in april, stelden we meer dan vijftig bijdrages van mensen met autisme tentoon in Sint-Amandsberg. Het waren persoonlijke beelden die aangeven hoe autisme zich van binnenuit laat voelen. Een sterke, beklijvende galerij was het resultaat dat op heel wat geïnteresseerde en positieve reacties mocht rekenen. Telkens hoorden we: 'Deze expositie zou iedereen moeten zien.' En dat willen we mogelijk maken!

Daarom bieden we organisaties, scholen, culturele centra, bibliotheken, lokale besturen… de kans om 'Autisme in beeld' naar hun eigen stad of gemeente te brengen.

KEIvoorAutisme is een gemeenschappelijke campagne in het kader van Wereld Autisme Dag op 2 april 2024 van Liga Autisme Vlaanderen, Participate, sterkmakers in autisme en Vlaamse Vereniging Autisme.

Meer info

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙